Beta Karoten & Witamina A: Zdrowe Połączenie
![]() |
Słodkie ziemniaki są świetnym źródłem karotenoidów. |
Czy wiedziałeś, że witamina A może mieć bardzo korzystny wpływ na Twoje oczy? Jeśli brakuje Ci witaminy A, twój wzrok jest zagrożony. Aczkolwiek, zbyt duża ilość także koże być zagrożeniem dla twoich oczu.
Witamina A: Co to jest?
Witamina odgrywa ważna rolę we wzroście kości, w widzeniu oraz w systemie immunologicznym. Jeśli chodzi o oczy, ta silna witamina chroni błonę śluzową oraz powierzchnię oka przed wirusami i bakteriami, a co za tym idzie, minimalizuje ryzyko infekcji i stanów zapalnych. Chroni także całe ciało przed bakteriami i wirusami w sensie ogólnym.
Najogólniej mówiąc, istnieją dwie grupy tej witaminy. Pierwsza to retinol, pochodzi z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Może być bezpośrednio przyswajany przez organizm. Produkty bogate w retinol to: wołowina, pełnotłuste mleko, ser, kurza wątróbka. Druga grupa, zwana karoteinodami, przetwarzana jest w retinol podczas procesu trawienia. Można ją znaleźć w marchewkach, słodkich ziemniakach, w melonach kantalupe oraz w jarmużu.
Pozytywny wpływ Beta Karotenów oraz Witaminy A na Narząd Wzroku
W porównaniu do innych antyoksydantów, witamina A odgrywa ogromną rolę w minimalizowaniu ryzyka wystąpienia związanego z wiekiem plamki żółtej (AMD). W badaniach, dotyczących chorób związanych z wiekiem, osoby będące narażone na AMD oraz przyjmujące multiwitaminę z witaminami A, C, E, wykazali się o 25% mniejszą zachorowalnością na zaawansowaną postać AMD, na przestrzeni 6 lat.
![]() |
Retinol pobierany jest z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, np. pełnotłuste mleko. |
Wiadomo także, że mieszanka luteiny i witaminy A może przedłużyć widzenie u osób, które cierpią na barwnikowe zwyrodnienie siatkówki, rzadką chorobę dziedziczną, która prowadzi do całkowitego braku widzenia. Badania Harvardzkiej Szkoły Medycznej wykazały, że osoby cierpiące na tą chorobę mogą spowolnić utratę obwodowego pola widzenia, poprzez przyjmowanie dziennej dawki luteiny oraz witaminy A.
Deficyt Witaminy A
Deficyt witaminy A jest rzadko spotykany w krajach rozwiniętych. Niestety, jest dość powszechny w krajach rozwijających się. Na świecie, blisko pół miliona dzieci ślepnie rocznie, z powodu braku witaminy A. Dzięki prawidłowej diecie, można by temu zapobiec.
W przypadku deficytu witaminy A, rogówka oka wysycha i staje się mętna. W konsekwencji, następuje utrata wzroku oraz owrzodzenie rogówki. Deficyt witaminy A powoduje także uszkodzenie siatkówki, prowadzące do ślepoty. A z uwagi na fakt, że witamina A jest kluczowa dla układu immunologicznego człowieka, jej deficyt może prowadzić do śmierci, spowodowanej różnym infekcjom.
Dzienna dawka Witaminy A
W przypadku wszystkich badań, wykazano, że najzdrowszym sposobem dostarczania witamin i minerałów do organizmu jest urozmaicona dieta. Dawki dzienne zostały stworzone po to, aby klienci mogli zorientować się, czy dane produkty zawierają daną substancję, w takiej ilości, jak normy dziennego spożycia (RDA). Dzienna norma spożycia witaminy A wynosi 5,000 IU.
![]() |
Witamina A, pochodzenia roślinnego, jest rozpuszczalna w wodzie i może z łatwością zostać wypłukana z organizmu |
Toksyczność Witaminy A
Jeśli witamina A pochodzi z produktów zwierzęcych, nie jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego też nie może zostać ona wypłukana z organizmu w przypadku przedawkowania. Jest natomiast magazynowana w tłuszczu, gdzie zgromadzona w zbyt dużych ilościach może stać się toksyczna.
Karotenoidy i beta karoten są pochodzenia roślinnego, nie są toksyczne dla organizmu, ponieważ są rozpuszczalne w wodzie i ich nadmiar zostaje wypłukany wraz z wodą.
W przypadku palaczy, przyjmowanie suplementów bogatych w beta karoten, może podwyższać ryzyko zachorowania na raka płuc. Badania wykazały, że u osób palących oraz przyjmujących 20-30 mg beta karotenu dziennie, wystąpiło dużo większe ryzyko nowotworów, w porównaniu do tych, którzy nie przyjmowali żadnych suplementów.
Instytut Medycyny opracował maksymalne dawki dzienne witaminy A pochodzenia zwierzęcego, aby uniknąć jej właściwości toksycznych. Wynoszą one 3000 IU dla dzieci między 4 a 8 rokiem życia, 5,610 IU między 9 a 13 rokiem życia, 9240 IU dla dzieci mędzy 14 a 18 rokiem życia oraz 10000 IU w przypadku osób dorosłych czyli powyżej 19 roku życia.
Przewidywane skutki uboczne przedawkowywania witaminy A to między innymi: zaburzenia pracy wątroby, zmniejszenie gęstości kości, wady wrodzone, zaburzenia centralnego układu nerwowego oraz osteoporoza.
Polecane artykuły