Ksantofile Zmniejszają Ryzyko Wystąpienia Chorób Oczu
![]() |
Jeden kubek ugotowanego jarrmużu zawiera najwyższy poziom luteiny oraz zeoksantyny (23.7mg). |
Jedne z najczęstszych chorób oczu, na które powinieneś mieć baczność to zaćma oraz zwyrodnienie plamki żółtej. Istnieją wartości odżywcze, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpenia tych chorób, między innymi luteina oraz zeoksantyna.
Zeoksantyna oraz luteina należą do grupy składników, zwanych ksantofilami, które są naturalnymi żółtymi pigmentami, występujacymi w roślinach. W wysokich dawkach, luteina może osiągac kolor ciemnopomarańczowy.
Oprócz tego, że znajdują się one w wielu zielonych roślinach, owocach oraz warzywach, zeoksantyna oraz luteina znajdują się w plamce żółtej oka, nadając jej żółtawy kolor.
Zeoksantyna i luteina pełnią rolę kluczową, jako antyoksydanty w organiźmie człowieka. Obie mają zdolność do ochrony przed wolnymi rodnikami, wspólnie z innymi naturalnymi antyoskydantami typu beta karoten, witamina C, witamina E. Te wolne rodniki to molekuły, mogące niszczyć komórki oraz doprowadzać do chorób i zaburzeń. Ponadto, poza ich oczywistym dobrym wpływem na wzrok, luteina może chronić przed miażdżycą, która stanowi główną przyczynę zawałów serca.
Korzyści wynikające z przyjmowania Luteiny i Zeoksantyny
Uważa się, że ksantofile znajdujące się w plamce żółtej, chronią siatkówkę oraz jej struktury wewnętrzne przed światłem niebieskim, równoczesnie zmiejszając ryzyko zniszczeń oksydacyjnych, spowodowanych przez światło, co może prowdzić do zwyrodnienia plamki żółtej. Zaobserwowano także, że luteina i zeaksantyna mogą spowolnić przebieg zwyrodnienia.
![]() |
Gotowany szpinak to inne świetne źródło ksantofilii. |
Według badań opublikowanych w Nutrition and Metabolism, suplementy odżywcze z luteiną i zeaksantyną znacząco zwiększają ilość pigmentu w plamce żółtej. Ten pigment chroni przed uszkodzeniem plamki żółtej. Inne badania, opublikowane w American Journal of Epidemiology, wykazały, że wysokie spożycie tych pigmentów w codziennej diecie, wiąże się z niskim ryzykiem wystąpienia zwyrodnienia.
Produkty bogate w Luteinę i Zeaksantofil
Zielone liściaste oraz żółte warzywa są najlepszymi naturalnymi dostawcami luteiny oraz zeaksantofilu. Gotowany szpinak oraz jarmuż są na samym szczycie listy. Istnieją także źrodła niewegetariańskie, jak np. żółtko jaja. Aczkolwiek, jeżeli obawiasz sie wysokiego cholesterolu, pobieranie tych subtancji z warzyw wydaje się być lepszym pomysłem.
Suplementy z Zeaksantyną i Luteiną
![]() |
Suplementy z luteiną są przeważnie robione z kwiatu nagietka. |
Z uwagii na ogromne pozytywne działanie zeaksantyny oraz luteiny na oczy oraz układ krwionośny, wiele firm dołączyło te substancje do produkowanej przez siebie multiwitaminy. Inne, wprowadziły na rynek suplement, zawierający tylko zeaksantynę i luteinę. Na dzień dzisiejszy nie istnieją normy, określające dzienne maksymalne spożycie tych substancji. Aczkolwiek, specjaliści zgadzają się, że 6 mg dziennnie jest dawką minimalną, przynoszącą widoczne efekty dla organizmu.
Przyjmowanie dużych ilości tych substancji nie jest toksyczne. Czasami, osoby spożywające duże ilości zielonych i żółtych warzyw i owoców, mogą mieć symptomy karotenemii: niegroźne zażółknienie skóry; nie mylić z żółtaczką.
Większość suplementów z luteiną, pochodzi z kwiatów nagietka. Kiedy kupujesz takie suplementy, upewnij się, że sięgasz po sprawdzoną i rekomendowanę markę. Ponadto, pamiętaj, że ludzie różnie reagują na przyjmowanie suplementów, zatem zawsze mogą pojawić się efekty uboczne. Ważne, aby skonsultować ze swoim lekarzem rozpoczęcie przyjmowania supelmentów.
Polecane artykuły