Kwasy Tłuszczowe Omega 3 dla Zdrowych Oczu
![]() |
Olej rybi jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. |
Może wydawać się to dziwne, ale Twoje oczy mogą cierpieć z powodu zbyt małej ilości tłuszczu. Kwasy tłuszczowe omega 3 stanowią bardzo ważny suplement diety, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, zwłaszcza w budowie mięśni, narządów wewnętrznych, komórek oraz nerwów.
Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla pracy serca, ciśnienia oraz krzepnięcia krwi. Niezbęne kwasy tłuszczowe (EFA), jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne w twojej diecie, ponieważ organizm nie potrafi sam ich wyprodukować. Aby pozostać zdrowym, musisz pobierać te produkty z pożywienia. Skupimy się na 2 rodzajach kwasów tłuszczowych: omega 3 oraz omega 6. Kwas Omega 3 poprawia pracę oczu i zawiera kwas alfa-linolenik (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas eikozapentaenowy (EPA).
Rola Kwasów Omega 3 w Rozwoju Wzroku
Liczne badania kliniczne wykazały, że kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne dla rozwoju wzroku u niemowląt. Kwas DHA obecny jest w mleku matki oraz w produktach spozywczych dla niemowląt. Badania opublikowane w periodyku pediatrycznym, wykazały że niemowlęta przyjmujące suplementy z kwasami DHA, posiadały lepiej rozwinięty wzrok w wieku 2 i 4 miesięcy. Dane te zostały porównane z rozwojem wzroku u dzieci nie przyjmujących suplementów z kwasami DHA. Właściwa ilość omega 3 w diecie kobiet ciężarnych, jest także bardzo ważna dla właściwego rozwoju płodu
Korzyści z Kwasów Omega 3 dla Narządu Wzroku u Dorosłych
![]() |
Jedzenie śledzi może zwiększyć poziom kwasów tłuszczowych omega 3 w twojej diecie. |
Dorośli, tak samo, jak dzieci, potrzebują właściwej ilości kwasów omega 3. Badania wykazały, że kwasy omega 3 chronią oczy przed zespol suchego oka oraz związaną z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD). Omega 3 mogą także zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia w oku (IOP), czyli zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry.
W badaniach przeprowadzonych w 2008 roku, zauważono, że osoby spożywające olej rybny raz w tygodniu, są o połowe mniej narażone na wystąpienie AMD, w porównaniu do osób, które nigdy nie spożywały oleju rybnego. W innym badaniu, przeprowadzonym przez Krajowy Instytut Okulistyczny, przez okres 12 lat, uczestnicy, w których diecie znajdowało się najwięcej kwasów omega 3, przejawiali o 30% mniejsze ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Ponadto, kwasy omega 3 chronią przed syndromem suchego oka, aczkowliek kwasy omega 6 mogą być szkodliwe przy przedawkowaniu. Badania wykazały, że kobiety przekraczające dzienne dawki dopuszczalne kwasów omega 6, w porównaniu do kwasów omega3 (w proporcji 15:1) są dużo bardziej narażone na syndrom suchego oka niż kobiety przyjmujące kwasy w proporcji 4:1.
![]() |
Typowa dieta Amerykanina zawiera zdecydowanie zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega 6 (złych dla zdrowia). |
Produkty bogate w Kwasy Omega-3
Kwasy Omega 3 i Omega 6 są dobre dla zdrowia i właściwa proporcja obu produktów jest kluczem do pełnego zdrowia. Zaleca się spożywanie kwasów w proporcji 4:1.
Typowa dieta amerykanów zawiera zbyt dużą ilość mięsa i niezdrowego przetworzonego pożywienia. Z powodu niewłaściwych proporcji kwasów tłuszczowych dobrych (omega 3) oraz złych (omega 6), problemy zdrowotne amerykanów stają się chorobami cywilizacyjnymi, o charakterze epidemii. Najbardziej groźne powikłania to nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzyca oraz depresja.
Najlepszy sposób, aby zachować właściwe proporcje dietetyczne oraz poprawić jakość spożywanych produktów, to wprowadzenie do menu produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 i zawierające niewielkie ilości kwasów omega 6. Najlepszym źródłem dobrych kwasów tłuszczowych są ryby, bogate w EPA oraz DHA. Takie ryby to między innymi: śledź, sardynka, tuńczyk, łosoś. Najzdrowsza forma tych ryb to ryby wolnopływające, w przeciwieństwie do ryb hodowlanych, ponieważ te drugie często narażone są na zanieczyszczenia i chemikalia.
Aby zmniejszyć ilość przyjmowanych kwasów omega 6, wystarczy jeść zdrowiej oraz unikać jedzenia przetworzonego oraz smażonego.
Według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wystarczy zjadać minimum 2 ryby zimnolubne tygodniowo, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. To samo zalecają okuliści, aby poprawić kondycję oczu.
Jeśli nie przepadasz za rybami, możesz wybrać inne źródła omega 3. Dostępne są suplementy, albo w formie płynnej lub w postaci tabletek, pozbawione typowego smaku rybiego. Możesz także zdecydować się na olej lniany, ciemnozielone warzywa liściaste oraz orzechy laskowe.
Polecane artykuły