Witamina E i jej właściwości
Witamina E stanowi ważny element każdej diety. Ta witamina może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
Wszystko o Witaminie E
![]() |
Orzechy laskowe są bogatym źrodłem witaminy E. |
Witamina E jest silnym antyoksydantem, który bierzez udział w ochronie ściany komórkowej przed wolnymi rodnikami. Nazwa "witamina E" pochodzi od 8 komponentów, zwanych tokotrienole oraz tokofenole. Prefiks "d-" służy do opisywania naturalnych postaci witaminy E (np. d-alfa-tokoferol) a prefiks "dl-" stosowany jest w przypadku syntetycznych postaci witaminy E (np. dl-alfa tokoferol). Naturalne formy witaminy E są duzo zdrowsze i bardziej pożyteczne dla twojego organizmu niż formy syntetyczne.
Produkty spożywcze bogate w witaminę E
Zalecane dziennie spożycie (RDA) witaminy E dla dorosłych oraz dzieci powyżej trzynastego roku życia wynosi 15 mg. Kobiety karmiące powinny spożywać 19 mg dziennie. Jeśli jesteś palaczem, powinieneś przyjmować nieco więcej witaminy E niż zalecane.
Jednymi z najlepszych źródeł witaminy E są nasiona słonecznika, migdały, szpinak, orzechy laskowe, awokado oraz orzechy ziemne.
|
Awokado zawiera blisko 20 różnych składników odżywczych, między innymi witaminę E, błonnik, potas, witaminy z grupy B, kwas foliowy, tłuszcze nienasycone (dobry rodzaj tłuszczu, obniżający poziom cholesterolu). |
Pozytywny wpływ witaminy E na Oczy
Badania wykazały, że witamina E może wspomóc ochronę przed zaćmą oraz przed AMD. Badania nad chorobami związanymi z wiekiem (AREDS), wykazały, że osoby przyjmujące właściwą dawkę witamy E posiadają o 25% mniejsze ryzyko zaawansowanego AMD.
W 2008 roku przeprowadzono badanie, w którym udział wzięło 35,000 specjalistów, zajmujących się dietą kobiet. Zauważono, że kobiety, które stosowały suplementy diety, posiadają wyższy poziom witaminy E oraz luteiny, oraz równocześnie są mniej narażone na ryzyko wystapienia zaćmy, niż kobiety, których poziom witaminy E wynosił znacznie mniej.
W badaniu przeprowadzonym na ponad 3,000 dorosłych w wieku 43-86 w Wisconsin, wykazano, że ryzyko zacmy jest o 60% mniejsze u osób, które przyjmowały multiwitaminę lub suplementy zawierające witaminę E lub C, w stosunku do osób nieprzyjmujących suplementów.
Efekty uboczne Witaminy E
![]() |
Ostrygi zawierają dużo cynku, który ułatwia absorbcję witaminy E. |
W związku z tym, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, może rozbudowywac się wewnątrz ciała powodować efekty uboczne, w przpadku przedawkowania. Według Instytutu Medycyny największa bezpieczna dawka witaminy E dla osoby dorosłej 1,000 mg. Jeśli przyjmowana jest w zbyt dużych dawkach, może hamować prawidłowe krzepnięcie krwi, co może stanowić duże zagrożenie dla organizmu.
Minerały absorbujące Antyoksydanty
Oprócz witamin, twoje oczy potrzebują także niezbędnych minerałów takich jak selen i cynk.
Cynk niezbędny jest, aby prawidłowo absorbować witaminę A oraz enzymy antyoksydacyjne, które minimalizują wolne rodniki. Minerał ten znany jest także jako ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz kurzą ślepotą. Najlepszym źródłem cynku są owoce morza (np. ostrygi i kraby), zielony groszek, jajka, wołowina i tofu. Aczkolwiek, przyjmowanie zbyt dużych ilości, czyli powyżej 100mg dziennnie, może byc toksyczne. Obniżenie działania układu odpornościowego to główny efekt uboczny przedawkowania.
Polecane artykuły