Witamina C: Wiele Korzyści, nawet dla Oczu
Jeśli chcesz utrzymać swoje ciało i oczy w dobrym stanie, postaraj się spozywać więcej produktów bogatych w antyoksydanty, takich jak bioflawonoidy oraz witamina C. Produkty bogate w witamine C (takie jak: warzywa i owoce cytrusowe), są świetnym źródłem źródłem bioflawonoidów. Według badań, biofalwonoidy i witamina C są dla siebie komplementarne, zatem należy spożywać je jednocześnie.
Twoje oczy a Witamina C
![]() |
Cytrusy oraz owoce tropikalne są bogate w witaminę C i bioflawonoidy. |
W przeciwieństwie do innych zwierząt, ludzie nie potrafią produkować witaminy C. Dlatego właśnie musimy spożywać witaminę C w produktach lub pod postacią suplementów. Deficyt witaminy C może prowadzić do szkorbutu, który jest bardzo groźną chorobą, objawiająca się utratą zębów, osłabieniem mięśni, krwawiącymi i opuchniętymi dziąsłami, anemią, depresją, przemęczeniem oraz sztywnością ścięgien.
Zwana także kwasem askorbinowym, witamina C jest rozpuszczalna w wodzie oraz jest silnym antyoksydantem, który występuje powszechnie w warzywach i owocach. Wspomaga produkcję tkanek łacznych, takich jak kolagen w rogówce oka. Ponadto, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, naczyń krwionośnych, skóry, oraz wrażliwych naczyń włosowatych w siatkówce oka. Według badań, przyjmowanie dziennego zapotrzebowania na witaminę C może obniżyć ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Narodowy Instytut Zdrowia informuje, że zalecana dzienna dawka wynosi 90 mg dla mężczyzn oraz 75 mg dla kobiet. Kobiety karmiące oraz będące w ciąży powinny przyjmować conajmniej 120 mg dziennie.
Zaobserwowano, że osoby przyjmujące 500 mg witaminy C dziennie wykazuja mniejsze ryzyko zaćmy, co stanowi trzykrotność dziennej dawki dla mężczyzn. Badania długofalowe wykazały także, że osoby przyjmujace więcej niż 700 mg witaminy C dziennie wykazują o 25% mniejsze ryzyko chorób wieńcowych w porównaniu z osobami nie przyjmującymi witaminy C wogóle.
Witamina C jest raczej bezpieczna przy wiekszych dawkach, poniewaz rozpuszcza się w wodzie. Dzięki temu, nadmiar witaminy może zostać wypłukany z organizmu. Aczkolwiek, nadmierne dawki tj. powyżej 2000 mg dziennie, mogą powodować większe ryzyko kamieni nerkowych, biegunke oraz nudności.
Jednym z najlepszych źródeł kwasu askorbinowego są cytrusy i owoce tropikalne, jagody, pomarańcze, pomidory, zielone warzywa liściowe, papryka oraz ziemniaki. Najlepiej spożywać te produkty surowe i świerze. Puszkowanie lub gotowanie tych produktów może zmniejszyć poziom witaminy C.
Bioflawonoidy oraz Witamina C: Idealne Partnerstwo dla Zdrowia Oczu
Większośc pokarmów bogata w witaminę C, zawiera także bioflawonoidy. Istnieje grupa substancji, które nadają barwę warzywom i owocom. Ponadto, odkryto że są to równocześnie nośniki ponad 8000 naturalnie wystepujących flawonoidów.
![]() |
Pomidory, cytryny oraz seler zawieraja ważne witaminy i flawonoidy. |
Czasami, witaminie C towarzyszy tzw. witamina P, jednak nie spełnia ona wymogów bycia zaliczaną do grupy witamin. Witamina musi być składnikiem organicznym, niezbędnym elementem diety człowieka, który nie może zostać wyprodukowany przez niego samego. Jeżeli chodzi o bioflawonoidy, nie wykazano wystarczającego związku między ich brakiem a ludzkim stanem zdrowia.
Badania, dotyczące niektórych bioflawonoidów wykazały ich pozytywny wpływ na człowieka. Jedna z form, zwana kwertycyną, pozwala kontrolować wydzielanie histaminy oraz zmniejsza stany zapalne oraz reakcje alergiczne. Ten bioflawonoid występuje w cytrusach oraz kaszy gryczanej.
Rutyna, inny flawonoid pomaga tamować krwawienie oraz powstawanie krwiaków podskórnych. Wystepuje w gryce oraz w kaparach. Kolejny flawonoid, apigenin, chroni przed rakiem jajników. Apigenin występuje w pietruszce, czerwonym winie, pomidorach, selerze oraz w innych owocach i warzywach.
Witamina C i bioflawonoidy to idealne połączenie, działające w trosce o twój organizm. Poprzez współwystępowanie w organiźmie człowieka, mogą znacząco zmiejszyć ryzyko chorób serca oraz chronić przed niektórymi nowotworami. Ponadto, posiadają właściwości przeciwdziałania starzeniu się komórek, ochronie przed infekcjami, zmiejszania poziomu złego cholesterolu we krwii, polepsza pracę wątroby i układu krwionośnego oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. W tej chwili, nie istnieją dzienne normy spożycia bioflawonoidów.
Polecane artykuły