Odżywianie a Wzrok
![]() |
Zdrowa dieta powinna zawierać szereg warzyw i owoców. |
Jednym z najlepszych sposobów na polepszenie stanu wzroku jest przyjmowanie odpowiednich składników odżywczych i antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zaburzeń wzroku, takich jak zaćma lub zwyrodnienie plamki żółtej.
Poszczególne aktyoksydanty, posiadaja dodatkowe walory. Witamina A zmiejsza ryzyko utraty widzenia, witamina C pomaga odsunąć w czasie początek jaskry , a kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w leczeniu syndromu suchego oka.
Zalety przyjmowania Mikroelementów i Witamin dla Twoich Oczu
Istnieje szereg składników odżywczych, witamin oraz minerałów, które mają pozytywny wpływ na kondycję naszego wzroku oraz pomagają chronić oczy przed chorobami wzroku. Spożywanie zalecanej dawki dziennej tych składników, będzie miało pozytywny wpływ na cały Twój organizm, nie tylko na oczy. Dzienne zalecane dawki (RDA), które zostały stworzone przez Instytut Medycyny, to optymalna porcja danego składnika odżywczego, w zależności od wieku i płci.
Pomimo że, RDA jest wygodnym standardem, to wielu lekarzy zaleca zwiekszenie ilości przyjmowania poszczególnych suplementów, szczególnie przez osoby, u których istnieje duże ryzyko problemów ze wzrokiem. Poniżej, znaduje się lista suplementów, które są szczególnie ważne dla kondycji oczu:
mg = miligram – mcg = mikrogram – IU = Jednostka Międzynarodowa
![]() |
Jajka są świetnym źródłem witaminy A. |
Witamina A
Witamina A pomaga chronić oczy przed kurzą ślepotą oraz suchością oczu. Może być dostarczana w postaci takich produktów, jak: mleko, masło, jajka, wątróbka drobiowa, wołowina oraz tran. Dzienne spożycie dla mężczyzn to 3000 IU a u kobiet 2333 IU. Kobiety ciężarne powinny przyjmować 2567 IU a karmiące 4333 IU.
Witamina C
Witamina C pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Jej źródła szukaj w czerwonej lub zielonej papryce, pomarańczach, jabłkach, truskawkach, melonach cantaloupe, jarmużu, brokułach oraz w wielu innych owocach i warzywach. Dzienna optymalna dawka dla mężczyzn 90 mg i 70 mg dla kobiet. Dla kobiet w ciąży zlecane jest 80 mg dziennie a karmiących 120 mg.
Beta Karoten
Beta karoten pomaga chronić przed suchością oczu i kurzą ślepotą. Duże ilości tej subtancji znajdują sie w szpinaku, słodkich ziemniakach, dyni oraz w marchewkach. Nie istnieją dzienne określone wartości liczbowe tej substancji, ale wiekszość suplementów zawiera między 5000 a 25000 IU jednostek.
![]() |
Słońce to najlepszy sposób na zapewnienie sobie dziennej porcji witaminy D. |
Witamina D
Witamina D pomaga chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Można ją spożywać w postaci sardynek, tuńczyka, łososia, makreli, soku pomarańczowego, mleka oraz wielu innych produktów. Nie istnieją dzienne dawki optymalne, ale Amerykańska Akademia Pediatryczna zaleca porcję 400 IU dla dzieci, niemowląt i dorosłych. Światło słoneczne jest najlepszym żródłem witaminy D; właściwa ilość promieni UV dziennie stymuluje produkcję witaminy D skórze człowieka. Codzienna ekspozycja na słońce przez kilka minut, przy zachowaniu ochrony przed szkodliwymi promieniami UV, gwarantuje właściwy poziom produkcji witaminy D w organiźmie.
Selen
Osoby, zagrożone ryzykiem wystąpienia AMD, mogą je obniżyć poprzez przyjmowanie kombinacji selenu, witaminy C, E oraz beta karotenu. Możesz przyjmować te składniki w pożywieniu takim, jak kraby, łosoś, krewetki, brązowy ryż oraz orzechy brazylijskie. Dzienna dawka to 55 mcg dla osób dorosłych, 60 mcg dla kobiet w ciąży oraz 70 mcg dla kobiet karmiących.
Witamina E
Witamina E może zminiejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej spowodowanej wiekiem, szczególnie jeśli towarzyszy jej równoległe przyjmowanie witaminy C i karotenoidów. Może być spożywana w postaci orzechów ziemnych, nasion słonecznika, migdałów. Dzienne zapotrzebowanie to 19 mg w przypadku kobiet karmiących oraz 15 mg dla osób dorosłych i dzieci.
![]() |
Mięso kraba zawira cynk, który pomaga w leczeniu AMD. |
Cynk
Cynk może obniżyć ryzyko wystąpienia ślepoty kurzej oraz zaawansowanej postaci AMD. Minerał ten występuje w wołowinie, ostrygach, krabie, indyku oraz w innych mięsach czerwonych oraz w drobiu.
Bioflawonoidy
Bioflawonoidy, mogą pomóc w ochronie oczu przez zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Występują one w czerwonym winie, herbacie, wiśniach, jagodach, borówkach oraz w soi. Nie istnieją normy określające ilość dziennego zapotrzebowania.
Kwasy tłuszczowe Omega-3
Kwasy tłuszczowe omega 3 chronią oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Występują one szczególnie w następujących produktach: śledz, makrela, olej z siemia lnianego, olej rybi, łosoś, orzechy włoskie. Nie stworzono dziennego zapotrzebowania na te produkty, ale według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, 1000 mg to dawka optymalna dla utrzymania w dobrej kondycji układu krążenia.
Najogólniej mówiąc, idealnie byłoby spożywać wszystkie te produkty w postaci zdrowej i zbilansowanej diety. Jedzenie ryby 2 razy dziennie plus szereg owoców i warzyw, pomoże ci zachować swoje oczy oraz cały organizm w dobrej kondycji. Jeśli zamierzasz przyjmować suplementy diety, warto skonsultować się ze swoim lekarzem. Zbyt duża ilość suplementów może być niezdrowa, szczególnie w połączeniu z innymi lekami.
Polecane artykuły